סרט דוקו-אישי, או סרט דוקו-משפחתי, הוא לא סרט קולנוע דוקומנטרי!
סרט קולנוע דוקומנטרי, הוא סרט המספר סיפור אמיתי שקרה, ואשר מקרינים אותו בבתי קולנוע, כי סביר שהוא יעניין אנשים רבים. סרט דוקו-אישי, או סרט דוקו-משפחתי, הוא גם סרט דוקומנטרי, אבל- מדובר על סרטים אישיים, שבדרך כלל מעניינים רק את המשפחה עבורה הופק הסרט, ואולי גם את החברים הקרובים. לא מדובר על סרט שמעניין את הציבור הרחב. נכון, ישנם אנשים עם סיפור חיים מדהים, או יוצרים ייחודיים שחשוב להפיק עבורם סרט דוקו-אישי, וישנם מקרים שסרטים אלו אם נעשו בצורה מקצועית ומעניינת, הם באמת יוקרנו בסינמטקים, או אולי ימכרו לערוצים דוקומנטרים בטלוויזיה. אבל, אלה בדרך כלל מיעוט. כאשר אנחנו מפיקים סרטים דוקו-אישיים או סרטים דוקו-משפחתיים, אנחנו קודם כל מכוונים לסרטים שיהיו מעניינים וחשובים למשפחה, ועדיין מופקים בצורה הכי מקצועית שאפשר, עם בעלי מקצוע בעלי ניסיון רב בהפקות של סרטים דוקומנטרים, ועם ציוד מקצועי מהשורה הראשונה.
לפני שנציג את תהליך הפקת סרט דוקו-אישי או סרט דוקו-משפחתי, ראו דוגמא של סרט דוקו-אישי, וסרט דוקו-משפחתי שהפקנו:
מעוניין לדעת מה כולל תהליך הפקת סרט דוקו-אישי או סרט דוקו-משפחתי?
קראו כאן על תהליך הפקת סרט דוקו-אישי או דוקו-משפחתי
ראו דוגמה של סרט דוקו-אישי שהופק ליום הולדת 90 של סבא
סרט דוקו-אישי באורך של כ- 45 דקות, בו אלי אייל בן ה 90 מספר את סיפור חייו המרתק, המשלב אירועים מההיסטוריה של מדינת ישראל עם סיפור חייו. הסרט מלווה בחומרי גלם קיימים אצל אלי, של סרטוני וידאו ותמונות סטילס רבות.
מהם השלבים החשובים בתהליך הפקת סרט דוקו-אישי או דוקו-משפחתי?
הפקה מקצועית של סרט דוקו-אישי, או דוקו-משפחתי, כוללת את השלבים הבאים:
1. שלב ראשון- תחקיר מקיף- על מנת שסרט דוקו-אישי, או סרט דוקו-משפחתי, יהיה מעניין לכל המשפחה, הוא קודם כל צריך להיות ממוקד באבני הדרך הכי חשובות בחיי המספר. לא כל מה שקרה למספר באמת חשוב. ישנם אנשים שכדאי להתמקד בסיפור אחד הכי חשוב שעבר עליו, כי בו למשל ישנה הצטלבות משמעותית בתולדות ארץ ישראל. ישנם אחרים, שעברו מספר אבני דרך משמעותיים בחיים, ויש להם משמעות מבחינת המשפחה. לאותם אנשים כדאי להפיק סרט שעובר בין אותן אבני דרך ומספר את סיפורן בצורה מעניינת. את כל זה ניתן ללמוד אם מבצעים תחקיר מקיף. שלב זה, שהוא גם השלב הראשון, מתבצע באמצעות מפגש בין המספר, לבין תחקירן של חברת ההפקות. בתחילת המפגש, המספר מספר ממש בקצרה את סיפור חייו, כאילו מדובר ב'ראשי פרקים' של הסיפור. התחקירן מתעד את הדברים החשובים, ואז מחליטים ביחד להתמקד במספר אבני דרך מרכזיות, שהן הכי משמעותיות בחיי המספר. באותן אבני דרך, מאפשרים למספר לספר עם הכי הרבה פרטים את הסיפור. ישנם מקרים, בהם מחליטים ביחד, לשלב בסרט אנשים נוספים שמכירים את המספר, על מנת שיוכלו להוסיף פרטים וצבע לסיפור של המספר. באותם מקרים, מקיימים מפגש קצר עם אותם אנשים, וממקדים אותם על מה מעוניינים שהם יספרו, בהקשר לסיפור חייו של המספר.
2. תסריט ראשוני- בעקבות התחקיר, התחקירן מכין מסמך קצר שמציג את אבני הדרך המרכזיות בחיי האדם שעבורו מכינים את הסרט, עם פירוט על מה כדאי לדבר באותם אבני דרך, במטרה שבזמן הצילומים יעברו בפועל על התקציר, ויוודאו שאכן האדם המצולם זוכר לספר את מה שנרשם בקצרה בתקציר קורות החיים. אנשים מבוגרים מתרגשים בזמן הצילומים, וקורה ששוכחים פרטים חשובים מעברם. התקציר עוזר להוסיף את הסיפורים החשובים.
3. בחירת סגנון לסרט דוקו-אישי/דוקו-משפחתי- ישנם דרכים רבות לתעד סרטים דוקו-אישיים, או דוקו-משפחתיים. אחריי שמכינים את התקציר, צריך ביחד עם המזמין להחליט על סגנון ההפקה. להחליט אם את כל סיפור החיים יספר רק האדם שעליו נעשה הסרט, או ישולבו גם צילומים של קרובי משפחה אחרים שיוסיפו מידע, או שיחות עם חברים שמכירים גם הם את סיפור החיים, ויכולים להוסיף עיניין לסרט. חשוב להחליט האם כל הסרט מצולם בביתו של המספר, או שיוצאים לצילומים במקומות בהם הסיפורים התרחשו, מה שמוסיף עיניין ואותנטיות לסיפורים.
4. תיאום יום/ימי צילום- בהתאם לתקציר של הסרט, והסגנון שנבחר, מתאמים יום צילומים, או ימי צילום, במקומות שנקבעו מראש. חשוב לזכור, שבמידה ומדובר באנשים מבוגרים, הם לא מסוגלים להצטלם במשך שעות רבות, ולהישאר רעננים וממוקדים. חבל שהמספר יראה וישמע עייף, או מבולבל, בגלל זמן צילומים ארוך. חשוב לאפשר מנוחה בין צילומים, או אפילו להחליט שמצלמים כל פעם רק כמה שעות, הכל בהתאם לאדם המצולם.
5. איסוף חומרי גלם קיימים- בכדי להעשיר את הסרט הדוקו-אישי, או סרט דוקו-משפחתי, מומלץ לשלב בו חומרי גלם שקיימים אצל המספר, אם זה תמונות סטילס מזמנים שונים שרלוונטים לסיפור החיים שמוצג בסרט, או סרטוני וידאו שצולמו על ידי המשפחה, או אפילו חומרי ארכיון במידה ורלוונטים לסיפור. כל זה הוא באחריות המזמין, אבל חשוב שיסופקו לפני שמתחילים לערוך את הסרט.
6. עריכת הסרט הדוקו-אישי/דוקו-משפחתי- העריכה נעשית על ידי עורך מקצועי של חברת ההפקות, שעובד מול התקציר שהוכן, ומתאים את החומרים המצולמים, ביחד עם חומרי הגלם, כך שיווצר סיפור מעניין ומרגש של סיפור החיים האישי או המשפחתי. במידה ומתרכזים רק באירועים החשובים שבחיי המספר, אפשר לקבל סרט מרגש ומעניין של 15-20 דקות. במידה והמשפחה מעוניינת בסרט יותר מפורט, מומלץ לערוך סרט באורך של עד 50 דקות, שזה נחשב סרט דוקו-אישי מקיף, וזה כמובן יישמר מעניין במידה ולמספר יש חיים עשירים ומגוונים.
סרט דוקו-משפחתי של משפחה ישראלית
סרט דוקו-משפחתי באורך של כ- 50 דקות, המציג את סיפור החיים של משפחה, כאשר הסרט צולם ונערך בסגנון סרט 'חיים שכאלה', בו בני המשפחה מספרים על עצמם, בליווי חומרי גלם שברשותה, של סרטי וידאו ותמונות סטילס מההיסטוריה של המשפחה.
לסיכום, לכל מי שמעוניין לשמר את סיפור החיים של קרוב משפחה, מומלץ להפיק סרט דוקו-אישי שיציג את סיפור חייו בצורה מעניינת ומרגשת, תוך התמקדות באבני דרך מרכזיות בחייו. ניתן להפיק סרט דוקו-משפחתי של כל המשפחה, במידה ומעוניינים במזכרת משפחתית.
ראו סרט דוקו-אישי שהפקנו לאחרונה
מדובר על סרט דוקו-אישי שמספר את סיפור חייו המרתק של חיים ברוך בן ה- 90. הסרט מבוסס כולו על צילומי וידאו של המספר בביתו, מלווה בהשלמת סיפור חייו על ידי בני משפחתו. לאורך כל הסרט משולבים צילומי סטילס מחייו של המספר.
סרט תיעודי-אישי (דוקו-אישי) שהופק על חייו ועבודתו של העיתונאי אריה כספי
מדובר על הפקת סרט תיעודי-אישי (דוקו-אישי) אשר הפקנו עבור משפחתו של העיתונאי אריה כספי, שנפטר לפני 20 שנים. אריה, שהוא דמות ציבורית מרתקת, עבד עם הרבה מאוד אנשים, ולכן סרט תיעודי זה מבוסס על ראיונות עם מספר רב של אנשים שהכירו את אריה מחייו ומעבודתו העיתונאית.
סרט דוקו שמספר את סיפור חייו המרתק של דני
מדובר על סרט דוקו מקיף, באורך של מעל שעה, אשר מציג את סיפור חייו המרתק של דני, לקראת יום הולדת 80. הסרט מבוסס בעיקר על הצגה של דני עצמו, בליווי תמונות סטילס מזמנים שונים בחייו, והשלמת מידע של בני משפחתו, שגם מצולמים בסרט.