בתהליך הפקת סרטוני תדמית, בכדי לאפשר הפקה זורמת ועם מינימום קשיים, מומלץ להימנע מהנושאים הבאים:
1. לא לוותר על התחקיר- ישנם מקרים, בהם הלקוח לחוץ בזמנים, או לחוץ בכסף, ומחפש איך לחסוך. אחד הנושאים שהלקוח לוחץ לוותר הוא על קיום תחקיר מעמיק בחברה. הטיעון בדרך כלל הוא: 'אנחנו מכירים הכי טוב את העסק, כך שיודעים להגיד במדויק איך רוצים שהסרט יראה, ומה המסרים העיקריים'. ברוב המקרים זה נכון, אבל- לא אובייקטיבי. רוב מנהלי השיווק מאוהבים במוצרים של העסק, ומתקשים לשפוט אותם בצורה אובייקטיבית, נטולת רגש, בעיקר מול המתחרים. הם מתייחסים למוצרים שלהם כאילו הם 'הכי טובים בעולם'. כמו שאנחנו יודעים, לקוחות לא חושבים שיש דבר כזה 'הכי טוב בעולם'. הם מעוניינים לדעת במה המוצר שמוצג להם יותר טוב מהמתחרים. את זה יכול לעשות בצורה טובה איש השיווק של חברת הפקת סרטוני התדמית, דרך התחקיר שהוא מבצע, עד להכנת הבריף לקופירייטר של חברת ההפקות. לכן- אם רוצים להפיק סרט שמעביר את המסרים החשובים ללקוח- אל תוותרו על קיום תחקיר.
2. אל תאמצו את התסריט של הלקוח- גם זה אני שומע בתדירות גבוהה: 'אנחנו יודעים בדיוק מה אנחנו רוצים, והנה התסריט של סרטון התדמית שלנו'. אנשי העסק שהכינו את התסריט הם בעלי מקצוע הכי טובים בתחום שלהם, פיתוח ייצור ושיווק של מוצרים. אבל, מי שיודע לכתוב תסריטים בשפה שיווקית, ולהעביר את כל המסרים בצורה קולנועית ומשכנעת, הוא הקופירייטר של חברת ההפקות. כל ויתור על קופירייטר בתהליך, עלול לגרום לכך שיופק אמנם סרטון תדמית, אבל לא יצליח לקדם מכירות, כי אנשים ינטשו את הסרט אחריי כמה שניות.
3. להימנע משימוש בחומרי גלם של הלקוח- אני תמיד מציע ללקוחות הפקה מא' ועד ת', כאשר אנחנו אחראים להפקת כל חומרי הגלם שיכללו בסרטון התדמית של הלקוח. אני כמעט תמיד מסרב לקבל חומרי גלם שהלקוח הכין, ובמיוחד לא צילומי וידאו. כמעט תמיד מדובר על צילומים לא מקצועיים, ובאיכות בינונית ומטה. כאשר משלבים חומרי גלם בכמה רמות, התוצאה הסופית היא בהתאם לחומרי הגלם באיכות היותר נמוכה. ואז- הלקוח בא בטענות למה הסרט לא נראה מספיק טוב, למרות שמה שגרם לירידה באיכות הכוללת היא חומרי הגלם שקבלנו מהלקוח. לכן- עדיף תמיד להימנע. ישנם גם מקרים, בהם הלקוח מציג לנו חומרי גלם מאוד איכותיים, ואז מתברר שהוא 'סתם הוריד אותם מהאינטרנט'. לכל חומר גלם שקיים באינטרנט ישנם זכויות יוצרים של מי שהפיק אותו והעלה לאינטרנט, ולכן רק לו מותר להשתמש בחומרים אלו (גם אם הם באינטרנט!).
4. אל תוותרו על סיור מקדים באתרי הצילום- לקוחות, בכדי לחסוך כסף, מציעים לנו לוותר על סיור מוקדם באתרי הצילום, בטענה 'שהם היו שם, וממש אין בכלל בעיות'. הלקוח אינו במאי סרטים ואינו צלם, ולכן רק הם יכולים לבדוק מה הבעיות הצפויות בכל מקום צילומים, ומה נדרש להכין או להביא לצילומים על מנת שיום הצילומים יהיה יעיל. במקרים שלא מתקיים סיור מקדים, מובטח שיהיו בשטח בעיות, שיעכבו את הצילומים, ואולי אפילו לא תספיקו לצלם ביום הצילומים שתכננתם, ויידרש יום צילומים נוסף על כל המשמעויות, או במקרים הכי חמורים- לא ניתן יהיה כלל לצלם במקום, ותאלצו לבחור מקום צילומים חדש עבור סרטון התדמית. לכן, אף פעם אל תוותרו על סיור מוקדם בשטח.
5. אל תוותרו על במאי צילומים ביום הצילומים- שוב, לקוחות בכדי לחסוך כסף, מציעים שלצלם ביום הצילומים יגיע רק צלם, בלי עוזר צלם ובלי במאי צילומים. זו ממש טעות להסכים לכזה צוות צילום. קודם כל, לאדם אחד קשה להתארגן במקום ולעשות הכל: לביים את כל אחת מסצינות הצילום, להכין את כל ציוד הצילום, ההקלטה והתאורה. מינימום צוות זה צלם ועוזר צלם. אבל, הרבה יותר חשוב זה צוות של במאי צילומים וצלם. במאי הצילומים יודע בדיוק מה נדרש לצלם, ומכין ומביים כל סצנה שנדרשת. הוא כמובן גם יכול לעזור לצלם עם הקמת ציוד הצילום, ואז לחסוך עוזר צלם, עבור מקרים אלו (מה שגם לא מומלץ, כי אז מובטח שיום הצילומים יתארך)
6. אל תסכימו שהשחקנים בסרט יהיו 'החברים' של הלקוח- לכל לקוח יש חברים שישמחו לתרום מזמנם לעזור ללקוח, והלקוח יציע אותם כבתור 'שחקנים'
בסרטון תדמית שלו, בכדי לחסוך עלות של שחקנים. אז נכון, עלות שחקנים היא גבוהה, בעיקר בגלל ארגון השחקנים שכופה עליהם מחירון דרקוני, שבעצם בהרבה מקרים מונע מהם השתתפות בסרטוני תדמית. אין מחיר מופחת לסרטון תדמית. העלות היא כאילו צילמנו סרט קולנוע, וזה אבסורד. מצד שני, בשום פנים ואופן לא מומלץ שבסרטון ישתתפו 'שחקנים' לא מקצועיים. זה נראה רע, והתוצאה הסופית היא חובבנית. אולי הלקוח חוסך כסף, אבל כשהתוצאה תיראה לא טוב- יבואו בטענות לחברת ההפקה. לכן- עדיף להימנע, ולשלם את המחיר הגבוה של השחקנים, ולא 'חברים של הלקוח'.
7. לשלב בסרט רק קריינות מקצועית- במידה ונדרש לשלב בסרטון קריינות, לא להסכים שמישהו מהעסק יוקלט כבתור קריין. קריינות מחייבת קריין מקצועי, בעל דיקציה טובה ומובנת, אינטונציה המותאמת לדרישות הסרט, והקלטה שמבוצעת באולפן קול אקוסטי ולא בשטח. קריינות לא מקצועית, מורידה את איכות הסרט לרמת חובבני, ואז הלקוח אולי חסך כסף אבל קיבל תוצאה ירודה, והסרט לא יניב תוצאות כמצופה מסרטון תדמית של העסק.
8. להגביל בהצעה את מספר סבבי העריכה- אני ממליץ תמיד בהצעות שלי 2 סבבי עריכה, וכל סבב עריכה נוסף בעלות נוספת. זה גורם ללקוח להגביל את כמות השינויים. בלי הגבלה זה כמו שזה נשמע. הלקוח יכול לדרוש עוד ועוד שינויים 'עד שהוא יהיה מרוצה'. זה כמו לרשום צ'ק פתוח. מובטח לכם שהסרט לא יגמר.