מקובל להבחין בין שלושה סוגים עיקריים של סרטים דוקומנטרים:
1. סרט ביוגרפי וסיפור חיים (סרט 'חיים שכאלה')
2. סרט דוקומנטרי (סרט דוקו-אישי או דוקו-משפחתי)
3. סרט קולנוע דוקומנטרי
במקרים רבים, אנשים מתייחסים אל כל הסוגים כשמות שונים של אותו דבר. אכן, כולם מתכוונים לסרטים דוקומנטריים, כאלה שמספרים סיפור חיים אמיתי, אבל קיימים הבדלים בין הסוגים, וחשוב שאנשים יכירו אותם, בכדי לתאם ציפיות וליצור שפה משותפת בין חברת ההפקה לבין הלקוח.
מה ההבדלים בין הסוגים השונים של הסרטים הדוקומנטריים?
2. סרט דוקומנטרי (סרט דוקו- אישי או דוקו-משפחתי)
גם כאן מדובר על אדם המספר את סיפור חייו, אלא שהפעם הסרט המתמקד באירועם מרכזיים מחייו של המספר, במטרה להכיר לא רק את סיפור חייו, אלא בעיקר את אישיותו, את ההתמודדות שלו עם אירועים מרכזיים בחייו, ותהליכים שהמספר עבר במהלך חייו. בסרטים מסוג זה קיימת יותר התערבות של הבמאי, ובמקרים רבים מתקיים דיאלוג בין המספר לבין הבמאי. בכדי להשיג מכסימום אותנטיות, הסיפורים מצולמים במקומות שבהם קרו אותם אירועים (אפילו אם הם לא קיימים כיום, עדיין המקום קיים, והוא מעורר זיכרונות). בדרך כלל, הפקת סרט דוקומנטרי אישי (סרט דוקו-אישי) מחייב מספר רב של ימי צילום, על מנת לעבור בין תחנות החיים השונות, והיכולת להוציא מתוך החומר המצולם את ההבנה לגבי אישיותו של המספר. כמובן, ניתן להפיק גם סרט לכל המשפחה, שנקרא סרט דוקומנטרי משפחתי (סרט דוקו-משפחתי)
ראו דוגמת סרט דוקומנטרי אישי של צייר הקירות רמי מאירי
רמי מאירי, אמן ישראלי, מראשוני ציירי הקירות, הוא המפורסם בתחום בארץ ובעולם, ומזה עשרות שנים מעטר בניינים בארץ ובעולם. רוב ציורי הקיר הענקיים, נעשים בטכניקה שמטשטשת את הגבולות שבין מציאות לאשליה. הסרט מציג את השינוי הנפלא שעובר כל בניין שעליו מצייר רמי, דרך הצגת תמונות של 'לפני' ו'אחריי'.
סרט מסוג זה, מנסה לבחון תהליכים שאנשים עברו בחייהם, תוך התמודדות במכשולים, כאשר הסרט ממוקד באותם אירועים בלבד. אין כל כוונה לספר סיפור חיים שלם, לספר באופן כרונולוגי, או להבין את הפרטים שיצרו את האירוע. הניסיון הוא להבין את התחושות והרגשות של המספר שהיה בתוך האירוע, ולהבין את התהליכים שעברו על המספר בעקבות האירוע (או רצף של אירועים). סרט דוקומנטרי מצולם ברובו באתרים שבהם התרחשו האירועים, ובדרך כלל משולבים בו אנשים נוספים שקשורים אל אותם אירועים. הפקת סרט דוקומנטרי, מחייבת בדרך כלל צילומים רבים, עד שמצליחים לתפוש את הרגע הקולנועי שמעביר את התחושות, הרגשות והתהליכים שעבר המספר.
ראו כאן סרט קולנוע דוקומנטרי באורך מלא: 'אייקון בשר ודם'
סרט קולנוע דוקומנטרי באורך של 70 דקות, אשר מציג את פועלה האמנותי של האמנית הרב-תחומי סמדר יערון, מייסדת המרכז לתיאטרון בעכו. הסרט הסרט עוקב אחריי מעל 30 שנות פעילות מגוונת של סמדר, וכולל שילוב של ראיונות עם קולגות, וקטעים מתוך הפקות בהן סמדר השתתפה.
בדרך כלל מדובר על סרט שמספר סיפור חיים, אותו מספר נושא הסרט, כאשר הוא יושב מול המצלמה, ופשוט מספר למצלמה את סיפור חייו, עם מעט מאוד התערבות מצד הבמאי/צלם. אפשר לשלב בסרט גם תמונות או קטעי סרטים/קטעי וידאו הקשורים לסיפור חייו של המספר. בדרך כלל הסרט הוא כרונולוגי (מהילדות ועד ימים אלו). ה"סיפור" בסרט ביוגרפי הוא אירועים שקרו למספר, וההתמודדות שלו איתם. הפקת סרט ביוגרפי ניתן להשלים במספר מצומצם יחסית של ימי צילום, שבהם המספר מספר את סיפורו למצלמה. במידה ובסרט משתתפים גם אנשים נוספים שמכירים את האדם עליו הסרט, הם נקראים סרט 'חיים שכאלה'.
מקבץ מתוך מגוון סרטים ביוגרפים שהפקנו: סרט ביוגרפי אישי, סרט ביוגרפי משפחתי, סרט סיפור חיים, סרט בסגנון 'חיים שכאלה'. כל הפקה הינה ייחודית ומותאמת לאדם או המשפחה עבורה הפקנו את הסרט הביוגרפי.