ההורים של כולנו מתבגרים. כל יום שחולף הם נעשים יותר עייפים, הזכרון כבר לא מה שהיה, והזכרונות מטשטשים. כאשר הילדים או הנכדים שואלים את ההורים, או את הסבא וסבתא: 'מה היה כאשר אתם .....'? בדרך כלל כולם שמחים לשתף, כי בכל זאת הם עשו משהו בחיים שלהם. אין ספק, הסיפורים ששומעים כמעט תמיד מרתקים, בוודאי שאת בני המשפחה הקרובים, שלפעמים שומעים בפעם הראשונה כמה ההורים שלהם, או הסבים שלהם, היו מעורבים בתהליכים היסטוריים מרתקים, כי הם היו שם. מסתבר שלכל משפחה יש מורשת שעוברת מדור לדור, בדרך כלל דרך סיפורים בעל פה, שאנשים שומעים מדור אחד, ומעבירים אותם לדור הבא. זה כמעט תמיד גם קורה כאשר ילדים נדרשים להכין עץ משפחתי, עם הסיפורים של המשפחה.
אבל, ההורים של כולנו מתבגרים. כל יום שחולף הם נעשים יותר עייפים, הזכרון כבר לא מה שהיה, והזכרונות מטשטשים. יותר ויותר קשה לשמר את המורשת המשפחתית, כי הפרטים שבסיפורים נשכחים, ולפעמים סיפורים שלמים על ארועים חשובים גם נשכחו.
סרט ביוגרפי שמפיקים למשפחה, הוא הכלי החשוב ביותר לשימור המורשת המשפחתית. זה יכול להיות הפקת סרט ביוגרפי לסבא, אולי לסבתא, או בכלל סרט ביוגרפי לכל המשפחה. סרט שבו שומעים את הסיפור המשפחתי ממקור ראשון- זו הדרך הכי אותנטית לשימור המורשת המשפחתית, דרך סיפורי חיים של אנשי המשפחה, ובעיקר- של המובגרים. אל תחכו שכבר לא יהיה מי שיספר את הסיפורים ממקור ראשון חלילה, או כשהזיכרון כבר 'מטושטש'. עכשיו זה הזמן להפקת סרט ביוגרפי עבור המשפחה.
האם באמת אתם מכירים את סיפור החיים של ההורים שלכם?
הפקת סרט ביוגרפי תאפשר לכם לשמר את המורשת המשפחתית!
ראו דוגמת הפקת סרט ביוגרפי של מספר בודד
מדובר על הפקת סרט ביוגרפי, בו אדם סיפר את סיפור חייו במשך מספר ימי צילומים, ועריכה של סרט באורך של כ- 45 דקות. בסרט משולבים חומרי גלם שהלקוח סיפק, וקשורים לדברים אותם הוא מספר. בשל גילו המבוגר של המספר, כל הצילומים היו בבייתו, ולא במקומות עליהם הוא מספר, שבהם התרחשו האירועים המסופרים.
איך הפקת סרט ביוגרפי מנציחה את המורשת המשפחתית?
תהליך הפקת סרט ביוגרפי לסבא, או לסבתא, הבוגרים שבמשפחה, בהם הם מספרים את סיפור חייהם, יוצר מסמך מתועד של המורשת המשפחתית. כמובן, אם ממשיכים ומפיקים סרט ביוגרפי לאנשי משפחה נוספים, יוצרים סדרה של סרטים ביוגרפיים, שהם המורשת המשפחתית.
תהליך הפקת סרט ביוגרפי, זו הדרך הכי טובה ואמינה להנצחת המורשת המשפחתית, והיא כוללת את הנושאים הבאים:
1. תחקיר- ברגע שמחליטים על מי מפקים סרט ביוגרפי, תחקירן מקצועי של חברת ההפקות של הסרטים הביוגרפיים, נפגש עם אותו אדם, ופשוט לומד את סיפור חייו, דרך מידע שנמסר לו באופן בלתי אמצעי דרך אותו אדם. ניתן כמובן להרחיב את התחקיר, על ידי פגישות עם עוד אנשים שמכירים את אותו אדם, אם זה בני משפחתו, או חברים קרובים, שמכירים אותו מצוין, וחלקם אפילו היו שותפים לחלק מהסיפורים היותר מעניינים. במקרים אלו, שיתוף המידע מאנשים נוספים מעשיר את הסיפור, ומוסיף פרטים שאולי נשכחו על ידי המספר הראשי. רצוי לנצל את התחקיר, על מנת לאסוף מהמספר חומרי גלם שיש לו, כגון: תמונות סטילס, קטעי וידאו או קטעי ארכיון, וכן הלאה, כל תיעוד שיכול להעשיר את הויז'ואל שיוצג בסרט הביוגרפי, מסיפור חייו של המספר.
2. תסריט- בהמשך לתחקיר, בהם התחקירן שמע את מירב הסיפורים מחייו של האדם שעבורו מפיקים את הסרט הביוגרפי, מכינים מסמך בו מחלקים את סיפור חייו של אותו אדם ל'אבני דרך', כאשר כל אבן דרך היא נקודת זמן בה התרחש אירוע משמעותי בחייו, עם מידע בסיסי על מה הולכים לדבר באותה אבן דרך. המטרה של חלוקה זו היא לצמצם את הסרט, ולהתמקד בזמנים עיקריים בחייו של המספר, כך שהמסע בזמן יהיה ממוקד, ובעיקר- מעניין. במידה והמידע נאסף ממספר אנשים, כדאי שבמסגרת התסריט יוגדר מי משתתף בצילומים של כל אבן דרך? באופן כזה, סרט בו רק המספר מציג את סיפור חייו הוא סרט ביוגרפי 'רגיל', בזמן שאם בחלק מאבני הדרך מי שמציג זה אנשים נוספים שהיו שותפים לאותה אבן דרך, סרט ביוגרפי כזה נקרא גם סרט 'חיים שכאלה', בו יש יותר ממספר אחד.
3. צילומים- הפקת סרט ביוגרפי הכי בסיסי הוא סרט בו מצלמים רק את המספר, בדרך כלל בבייתו, באחד או שני ימי צילומים, שהם חומרי הגלם העיקריים לעריכה. לקראת אותו יום צילומים מתאמים עם המספר על מה הולכים לדבר, כאשר בדרך כלל אדם מטעם חברת ההפקות של הסרטים הביוגרפיים יושב מול המספר, וכאילו מראיין אותו, כך שבעצם המספר מונחה על ידי האדם שמולו, להצגת הסיפורים שבאבני הדרך השונות. במידה והתסריט הוא של סרט בסגנון חיים שכאלה, בימי הצילומים משלבים גם ראיונות עם אנשים נוספים שמכירים את הסיפורים, מכיוון שהיו חלק מהם בזמנים שונים, כאשר עדיף שהצילומים הנוספים גם הם יהיו בבית המספר, על מנת לחסוך זמן תנועה בין מקומות פיזיים שונים. בהתאם לתקציב הסרט, ניתן לצלם את המספר לא רק בבית שלו, אלא גם במקומות אחרים שקשורים לסיפורים. במקרים אלו צריך לתכנן על חצאי ימי צילומים, כי בדרך כלל המספרים המבוגרים מתעייפים יותר כאשר צריך לנסוע למקומות שונים, וחשוב שהמספרים לא יהיו עייפים בזמן הצילומים. אין ספק שצילומים במקומות בהם האירועים המסופרים התרחשו, הם הרבה יותר מעניינים מבחינה ויזואלית, מה שמעשיר את הסרט הביוגרפי המתוכנן (אבל גם מייקר אותו).
4. עריכה- התסריט, חומרי הגלם שצולמו בוידאו, וחומרי הגלם שנאספו מהמספר, הם הכלים של עורך הוידאו המקצועי של חברת ההפקות. עריכת הסרט הביוגרפי די ארוכה, כי העורך צריך לצפות בהרבה חומרי גלם, שמתוכם הוא 'גוזר' את הקטעים הרלוונטים לשילוב בסרט הביוגרפי. בסרט בסיסי בדרך כלל ניתן לסיים את העריכה בתוך 2-3 משמרות עריכה, אבל- בסרטים בהם היו מספר ימי צילומים, ובמקומות שונים, מספר משמרות העריכה גדל משמעותית. מאוד חשוב שכבר אחריי עריכה ראשונית של הסרט, אפילו לפני שילוב חומרי הגלם שנאספו מהמספר, לשלוח את הסרט להערות של הלקוח.
5. סרט מוגמר- אחריי קבלת הערות הלקוח, ביצוע תיקונים נדרשים, ושילוב כל חומרי הגלם הנוספים על פי התסריט ובהתאם לסיפור חיים, יוצרים קובץ סופי באיכות גבוהה, שהוא הסרט המוגמר, אותו מספקים ללקוח.
מה עלות הפקת סרט ביוגרפי?
מאוד קשה לתת תשובה לכזו שאלה, כי כל אדם הוא סיפור אחר, וכל סרט ביוגרפי שונה. חלק מהסרטים מסתיימים במספר מצומצם של ימי צילום בבית המספר, אבל ישנם גם סרטים ביוגרפיים עם הרבה מאוד ימי צילום, במקומות שונים, כולל לפעמים סרט שצולם באירופה, אליו נסע צוות עם המספר במקומות שונים בהם אירעו נושאים עם חשיבות היסטורית. הפקת סרט ביוגרפי בסיסי, עם יום צילומים בודד בבית המספר, מתחיל בסביבות 5 אלף ש"ח. מה שמייקר את ההפקה הם עוד ימי צילומים, ואורך הסרט הסופי.
ראו סרט ביוגרפי נוסף שהפקנו לאחרונה
מדובר על סרט ביוגרפי ארוך (מעל שעה), בו מציגים את סיפור חייו המרתק של קצין בצבע, עם עושר של פעילות ציבורית לאורך 80 שנות חייו. הפקת סרט ביוגרפי זה התבססה על סיפורים שמוצגים למצלמה על ידי המספר, וכן על ידי חברים וקרובי משפחה שמעשירים את הסיפורים, בחוויות מהצד שלהם. בכך, למרות שמדובר על סרט ביוגרפי אישי, המספר את סיפור חייו של המספר, ההפקה של הסרט היא בסגנון 'חיים שכאלה'
לסיכום, הפקת סרט ביוגרפי לקרוב משפחה מבוגר, הוא הכלי היעיל ביותר לתיעוד מורשת משפחתית. הסרט הביוגרפי הוא הכי מעניין ואותנטי, במידה והמצולם הוא האדם שעליו נעשה הסרט, ולכן חשוב להפיק סרט ביוגרפי כל עוד המספרים מסוגלים לספר ממקור ראשון.
מקבץ מתוך מגוון סרטים ביוגרפיים שהפקנו: סרט ביוגרפי אישי, סרט ביוגרפי משפחתי, סרט סיפור חיים, סרט דוקו-אישי, סרט דוקו-משפחתי, סרט בסגנון 'חיים שכאלה'. מומלץ שההפקה תבוצע על ידי צוות מקצועי שהתמחה בהפקת סרטים ביוגרפים, כך שניתן יהיה להנציח מורשת משפחתית אותנטית שלכם.
סרט ביוגרפי משפחתי להצגת מורשת משפחתית
סרט ביוגרפי אורך של כ- 50 דקות, בו משפחה שלמה מציגה את סיפור חייה, כולל אנשים נוספים שמעשירים את הויזואל, ומוסיפים פרטים חשובים למורשת המשפחתית. הסרט צולם במספר מקומות, ובכמה ימי צילומים.
סרט ביוגרפי, שהוא גם סרט זיכרון, שהופק לאחרונה בסגנון 'חיים שכאלה'
מדובר על הפקת סרט ביוגרפי לזיכרו של העיתונאי אריה כספי, שנפטר לפני 20 שנים. סרט ביוגרפי זה, שהוא גם סרט זיכרון, הופק בסגנון 'חיים שכאלה', בו אלמנתו של אריה, חבריו ואישי ציבור מוכרים, מספרים כל אחד על פן נוסף בחייו ועבודתו של אריה כספי, כפי שכל אחד הכיר אותו. הסרט הוא רק באורך של כ- 20 דקות, אבל מרתק מאוד, אפילו את הציבור הרחב, ולא רק את בני משפחתו.