1. חוסר בהגדרה של קהל היעד- אחת הטעויות הכי נפוצות שנתקלנו בהן, זה לקוחות שמעוניינים למכור 'לכל העולם'. כבר שמעתי הצהרות כמו: 'המוצר שלנו כל כך מוצלח, שאנשים רק יראו אותו- הם בוודאי ירכשו אותו'. כמובן שזה לא עובד כך. לכל מוצר יש את מה שנקרא 'קהל יעד', שהוא הקהל שהמוצר שמעוניינים להציג בסרטון התדמית הכי מתאים לאותו קהל, כי הוא פותר לו בעיה אמיתית. לכן, הדרך הכי מומלצת לפתור בעיה זו היא במשותף עם מנהל השיווק של העסק, הוא להגדיר בצורה מאוד מדוייקת מי קהל היעד הכי רלוונטי עבור העסק והמוצר. ההגדרה חייבת להיות מדוייקת ומפורטת, כולל: גילאים, עיניינים, ערכים וצרכים, ורק אז ניתן יהיה לגבש מסרים עיקריים לאותו קהל ספציפי.
2. חוסר בהגדרה ברורה של מטרת הסרטון- לא פעם שמעתי מלקוחות שהם 'רוצים סרטון תדמית שיהיה להם באתר'. בקשה זו היא הכי סתמית ולא אומרת כלום על המטרה של הסרטון. הפקה של
סרטון תדמית חייבת להיות מלווה בהגדרה מדוייקת של מטרת הסרטון. האם יש כוונה לקדם שיווקית את העסק, ולהגדיל מכירות, או לחזק את התדמית של העסק? אלה הגדרות יותר מדוייקות של מטרות הסרטון, שמהן ניתן להתחיל לעבוד על הסרטון. בי כאלה הגדרות, אל תצפו שהסרטון יניב לכם תוצאות.
3. תסריט חלש- תסריט מוצלח של סרטון תדמית הוא אחד המפתחות העיקריים להצלחה של סרטון תדמית. במידה והוכן תסריט לא מעניין, מבולבל, מפוזר ולא ממוקד, בלי קו עלילה או סיפור קוהרנטי, אין שום סיכוי שבסופו של התבליך יווצר סרטון תדמית שיניב תוצאות. לכן, שלב כתיבת התסריט הוא מהותי בהצלחה של הסרטון, ולכן צריך להשקיע בו משמעותית, כולל כמה סבבים מול הלקוח, עד שמגיעים לתסריט שיכול לעניין את קהל היעד, לחבר אותו רגשית, ולגרום לו לפעולה.
4. תקציב לא מציאותי- תקציב שמתפשרים עליו, בין שהוא נמוך מידי או גבוה מידי, עלול לפגוע באיכות הסרטון. תקציב נמוך מידי יאלץ אתכם לעשות פשרות על איכות הצילום, העריכה, השחקנים וכו. מצד שני, תקציב גבוה מידי עלול לגרום לבזבוז משאבים שלא לצורך, כולל שילוב דברים מיותרים שעלולים לפגוע בתוצאה הסופית. לכן, חשוב לקבוע תקציב ריאלי מראש, על בסיס הצרכים וההערכות המקצועיות, ולהימנע מפשרות בנושא.
5. צילום או עריכה באיכות נמוכה- איכות הסרטון היא זו שבעצם מגדירה בעיניי המתבונן את איכות העסק או המוצר שמוצג לו בסרטון התדמית. תילום או עריכה באיכות נמוכה, משפיעים באופן ישיר על חוויית הצפייה, ועל התדמית שהסרטון מעביר. כדי להימנע מכך, חשוב להשקיע בציוד מקצועי ואיכותי, ובצוות מקצועי ל צלמים ועורכים מנוסים. מאוד מומלץ לא לשלב חומרים לא איכותיים בסרטון התדמית, כי בסופו של דבר- הם יקבעו את האיכות הסופית של הסרטון.
6. שיתוף פעולה לקוי בין אנשי הצוות- הצלחה של
סרטון תדמית לעסק תלויה בשיתוף פעולה מצוין והדוק בין כל בעלי העניין- המפיק, הבמאי, התסריטאי, הצלם, העורך מצד חברת ההפקה, והלקוח מהצד השני. חוסר תקשורת, חילוקי דעות לא פתורים או יחסי עבודה רעועים, יפגעו בתהליך היצירה ובתוצאה הסופית. מומלץ מראש להגדיר תפקידים ותהליכי עבודה ברורים, עם סמכויות לתהליך קבלת החלטות מוגדר, ולהקפיד על תקשורת פתוחה לאורך כל תהליך ההפקה.
7. רגשנות יתר או חוסר אותנטיות- סרטון תדמית צריך לעורר רגשות חיוביים אצל הצופים בסרטון, אך חשוב לא להגזים בכך. רגשנות יתר עלולה להיתפס כמזוייפת ולפגוע באמינות. מצד שני, סרטון קר מידי וחסר רגש, יתקשה למשוך את הצופים ולהשאיר חותם. המפתח הוא למצוא את האיזון הנכון בין רגש לאותנטיות, כמובן בהתאם לקהל היעד.
8. חוש הומור בוטה- הומור בהחלט יכול להוסיף לסרטון תדמית, בחיבור לעסק או למוצר. אבל, הומור הוא עיניין של תרבות וגיאוגרפיה. לכל קהל יעד, חייבים לבדוק מה סוג ההומור שמתאים עבורו. וגם כשמבינים את סוג ההומור הספציפי, עדיף להשתמש בהומור קל, כזה משקסימום מעורר חיוך על פני הצופים. עדיף לא לנסות וממש להצחיק את הצופים, כי זה עלול להיתפס כהומור בוטה, ולגרום לעסק יותר נזק מתועלת.
9. חוסר התאמה לפלטפורמות השונות- המדיה החדשה מספקת מגוון גדול של פלטפורמות, החל מהאתר של העסק, דרך רשתות חברתיות שונות ומגוונות, בלוגים מקצועיים, וכן הלאה. לכל פלטפורמה חייבים להתאים את הפורמט של הסרטון, כך שיוצג בצורה אופטימלית.
10. אי עמידה בלוחות זמנים- איחורים ודחיות בלוחות הזמנים להפקה של סרטון התדמית, עלולים לגרום לעלויות גבוהות, להארכת משרך העבודה ולחץ לא רצוי. כדי למנוע זאת, חשוב להגדיר לוחות זמנים ריאלים מראש, לעקוב אחר ההתקדמות באופן שוטף, ולטפל בבעיות וחריגות בשלב מוקדם ככול שניתן.
11. מסרים מורכבים- לפעמים מנסים להפיק סרטון תדמית מורכב, כזה שמשדר עומק ומורכבות, שזה אולי יכול להיות מרשים, רק שבמקרה כזה המסרים השיווקיים גם נראים מורכבים, ולא בהכרח נקלטים על ידי הצופים. לדעתי, מאוד חשוב שהמסרים יהיו פשוטים וברורים. אל תנסו להרשים את הלקוחות הפוטנציאלים. תאפשרו להם להבין בקלות את המסרים.
12. אורך לא מתאים- סרטון תדמית יעיל צריך להיות קצר וממוקד. טעות נפוצה היא להאריך את הסרטון מעבר למידה המתאימה, מה שעשוי לגרום לאובדן תשומת הלב של הצופים, ולנטישה של הסרטון.
13. חוסר בסיכום מובהק- סיום
סרטון תדמית בלי סיכום מובהק, או קריאה לפעולה, עשוי להשאיר את הצופים בלתי מרוצים, או בלתי מבוארים מה הצעד הבא. חשוב לסכם את הסרטון בצורה ברורה ולהציע לצופים פעולה מסויימת שיכולים לבצע.