מנהל עסק/מנהל שיווק - שואל את עצמך הרבה שאלות בנושא הפקת סרטי תדמית?
משוכנע שתמצאו כאן תשובה לשאלות העיקריות בתחום
ראה דוגמא של סרט לעסק, אשר מוגדר 'מורכב להפקה'
ראה לדוגמא סרט אנימציה שהופק עבור אפליקציה חדשנית
1. כמה עולה סרט תדמית?
מסתבר שזו השאלה הנפוצה ביותר בתחום, וגם הכי מורכבת. הרי זה כמו לשאול: כמה עולה מכונית? יש כל כך הרבה סוגי סרטים וסגנונות הפקה, שכמובן אין תשובה חד משמעית בנושא. מה שאנחנו שואלים בחזרה את מי ששאל על עלות הסרט, הוא: מה אתה רוצה להשיג? ברגע שיודעים להגדיר את מטרת הסרט, זה נותן כיוון לקופירייטרים שבחברה, להתחיל ולגבש ביחד עם הלקוח את הקונספט של הסרט. ברגע שהקונספט מגובש, ניתן לתמחר במדוייק את עלות ההפקה.
בכול מקרה, חשוב להבין שתחום עלויות ההפקה נע בין כמה אלפי שקלים, ועד כמה עשרות אלפי שקלים.
עוד שאלה מאוד נפוצה, וגם עליה התשובה היא: תלוי מה הולכים להפיק. ישנן הפקות פשוטות יחסית, שלוקחות 3-4 שבועות, וישנן הפקות שלוקחות חודשים רבים. כמעט תמיד יש קשר בין משך ההפקה לבין העלויות, כך שאחרי שמבינים למה הסרט נועד, ומגבשים קונספט לסרט- ניתן להעריך בצורה מדוייקת את משך ההפקה
בכול מקרה, חשוב להבין שזמני ההפקה נעים בין מספר שבועות, למספר חודשים.
בעבר, היו מפיקים סרטים מאוד ארוכים ומקיפים על העסק, ולפעמים באורך של מעל 10 דקות. בשנים האחרונות הסרטים ירדו לאורך של 2-3 דקות, וכיום מקובל להפיק סרטים מאוד ממוקדים, באורך של 1-1.5 דקות. הסיבה העיקרית היא שאנשים הפכו לחסרי סבלנות, אשר מצפים לקבל את המידע החשוב עבורם בתוך זמן מאוד קצר, אחרת- הם עוברים לסרט הבא.
לכן, חשוב להתמקד במסרים העיקריים, ולהציג אותם בצורה הפשוטה והמהירה ביותר, כך שהצופה בסרט ירגיש שהוא מקבל את המידע המהותי, ושלא מנסים ל'מרוח' אותו בעושר ויזואלי, אשר לא עונה על הצורך שלו.
אנחנו ממליצים בהפקה של הסרט, להתמקד ביתרונות העיקריים של העסק, ובמה הם נבדלים מהתחרות בתחום העסקי שלהם, ולעשות כל זאת בעד 1.5 דקות. כאשר הסרט מוכן, מומלץ להעלות אותו לאתר החברה, בחלק העליון של דף הבית. לקוח פוטנציאלי שנכנס לאתר החברה, מעוניין לקבל במהירות את התשובות על מהות העסק. חד משמעית לא להציג בסרט התדמית את המוצרים השונים של החברה. לצורך כך מפיקים 'סרטי מוצר', אשר אותם משלבים בדפי המוצר של העסק.
כלומר, השימוש העיקרי בסרט התדמית, הוא באתר הבית של העסק, ונועד לחזק את המיתוג של העסק.
בחירת חברת הפקה היא השלב החשוב ביותר בהפקה. לקוחות רבים בוחרים חברה על סמך הצעת המחיר שקיבלו מחברת ההפקה. לדעתי זו גישה לא נכונה. לדעתי, עוד לפני הפנייה לחברת ההפקה, כדאי להיכנס לאתר החברה, ובעיקר להתרשם אם העיסוק העיקרי של החברה הוא בהפקת סרטים לעסקים, ושיש באתר הרבה דוגמאות מגוונות של סרטים למגוון עסקים. השלב הבא, לשאול את עצמך אם סגנונות ההפקה נראים לכם. האם מצאתם סרט שממש מדבר אליכם? במידה וכן, זה הזמן ליצור קשר עם החברה, להסביר את הצורך, ולהפנות לסרט שאהבתם את הסגנון שלו. באופן כזה תקבלו הצעה שתענה על הצורך שלכם, ןתתאים לסגנון שבחרתם, ואז תוכלו לשקול אם ההצעה היא כלכלית עבורכם
לכן, מומלץ לבחון את העבודות של חברת ההפקה, ולראות אם יש סרט ש'מדבר אליכם'. כדאי שההצעה של חברת ההפקה, תתיחס לסגנון שאהבתם
הפקת סרט לעסק מורכבת, וכוללת שלבי הפקה רבים. אבל, מקובל על השלבים המינימליים הבאים:
- תחקיר- לימוד הייחוד של העסק
- תסריט- מסמך המגדיר במילים מה רואים ומה שומעים בכול רגע בסרט
- צילומים- יום צילומי (או ימי צילום) לצורך מימוש התסריט, כאשר הצילומים יכולים להיות במקום העסק, בחוץ, או באולפן צילומים
- עריכה- השלב בו הופכים את התסריט לסרט
7. אם הסרט באורך של דקה, למה צריך לצלם כל כך הרבה זמן?
אין ספק שהדבר החשוב ביותר בסרטים לעסקים הוא התוכן. עדיין, ההפקה צריכה להיות באיכות קולנועית. לא יכול להיות שנציג עסק, על יכולותיו הטכנולוגיות המורכבות, אבל בצילומים הוא יראה כמו מפעל ייצור בדרום תל אביב (ולצערי- מקומות רבים נראים מוזנחים). בצילומים חשוב להקרין סדר וניקיון, בלי נושאים בלתי קשורים ומסיחי דעת. לכן, קודם כל צריך מראש להכין את המקומות לצילומים, ומומלץ שהבמאי והצלם יעשו סיור במקום הצילומים מראש, על מנת להנחות מה ההכנות הנדרשות עבור הצילומים.
ביום הצילומים, במאי הצילומים בוחר ומגדיר כל זוית צילום, ואז בוחנים את הפריים (מה רואה המצלמה). הפריים צריך להראות 'מיליון דולר', ועד שהוא לא מוכן- לא מתחילים לצלם. אחריי שהפריים נבחר, במידה והוא כולל צילום של אנשים, כמעט תמיד נדרש לחזור על כל צילום מספר פעמים, כי אנשים מתרגשים, מתבלבלים, מלפססים, או היה רעש רקע בדיוק כשהם דיברו. רק כשהצילומים באותה זוית הסתיימו בהצלחה, ואושרו על ידי הבמאי, עוברים לצילום במקום אחר, או בזויות אחרת.
לקוחות רבים שואלים, כמה הם אמורים להיות מעורבים בהפקת הסרטים, בעיקר כי הם חוששים שמרגע שהותנע הפרויקט, הם יקבלו את המוצר המוגמר, כאשר כבר אי אפשר לשנות כלום. אנחנו מאוד מעודדים את הלקוחות להיות מעורבים בתהליך, כבר מהשלבים הראשונים. השלב הראשון הוא התחקיר, בו חשוב שדווקא כמה שיותר אנשים של הלקוח יהיו מעורבים. לאחר התחקיר, חברת ההפקה מכינה תסריט, ועד שהלקוח הבין ואישר את התסריט, אנחנו לא מתקדמים בהפקה. כאשר מתוכנן יום צילומים, אז נפגשים עם הלקוח במקום הצילומים ומתאמים את כל מה שמתוכנן ביום הצילומים, ואת ההכנות הנדרשות במקום. השלב הבא הינה גרסה העריכה הראשונה, בה הסרט מתחיל להתגבש. שוב, חשוב שהלקוח יהיה מעורב, ויאשר את העריכה, לפני שעוברים לעריכה סופית, כולל תיקוני צבע וכד.
כלומר, חשוב מאוד להצלחת ההפקה, שהלקוח יהיה מעורב בכל תהליך ההפקה, החל מהתחקיר ועד לעריכה הסופית.
אני מאמין שסרט תדמית לעסק מומלץ לצלם בוידאו, כך שלקוחות יוכלו לראות את העסק, התשתיות, האנשים, המנהלים, כאילו הם ביקרו בעצמם במקום. אין ספק שזה מחזק את הקשר הרגשי בין הלקוח לבין העסק, ומחזק את המיתוג של העסק. אם לעסק יש טכנולוגיה מעניינת, כדאי שהלקוח יראה איך היא באה לידי ביטוי. אבל, לפתרונות תוכנה, אפליקציות ייחודיות, ולקונספטים חדשניים ומקוריים, אנחנו ממליצים להפיק סרט אנימציה, כי כך ניתן להמחיש בצורה הטובה ביותר את הפתרונות.
כלומר, לרוב העסקים מומלץ להפיק סרט וידאו. לפתרונות תוכנה, אפליקציות ותפישות חדשניות, עדיף סרט באנימציה.
כמו שכבר כתבתי, מומלץ להפיק לעסק סרט המצולם בוידאו, ולצם אותו בעסק, כך שלקוחות פוטנציאלים ירגישו כאילו הם ביקרו בעסק. אבל, ישנם מיקרים שזה בעייתי:
- הצילומים יכולים להפריע להתנהלות העסק, ולגרום הפסד ימי עבודה משמעותיים
- העסק לא מתאים שיצלמו בו, בעיקר מכיוון שנראה רע ומוזנח
- מנהלי העסק לא רוצים לחשוף את התשתיות שלהם למתחרים
- מנהלי העסק לא מוכנים להיחשף, ולעמוד מול המצלמה ולייצג את העסק
במקרים אלה ודומים, אנחנו ממליצים להפיק את הסרט לעסק באולפן מסך ירוק, בו פריזנטור מייצג את העסק, כאשר בעריכה מחליפים את הרקע הירוק בכול מידע ויזואלי אחר, החל מתמונות סטילס, ועד לסרטוני וידאו.
לדעתי, התחקיר אשר מבצעים בתחילת ההפקה הינו השלב החשוב ביותר בהפקה. זה השלב שבו אנשי השיווק של ההפקה, מבינים מתוך התחקור של אנשי העסק, מה מייחד את העסק, ומה מבדל אותו מהמתחרים. אלה הדברים החשובים ביותר עבור הלקוחות. הרי לכל מוצר כמעט יש מגוון גדול של פתרונות מתחרים. הלקוח מעוניין לדעת מה הערך שהוא יכול לקבל מהעסק המסויים, ובעיקר- במה הוא יותר טוב מהמתחרים. אלה צריכים להיות התוצרים העיקריים של התחקיר, שבעזרתם יוכל הקופירייטר להכין את התסריט השיווקי.