כיום, יותר ויותר סרטוני הדרכה מחליפים את ספר ההפעלה, או הוראות ההפעלה, של מכשירים טכנולוגיים, או תוכנות מתקדמות, הן בשל עלות ההפקה הנמוכה יחסית של סרטוני הדרכה, והן בשל נוחות ההדרכה באמצעות סרט ויזואלי, לעומת הסברים יבשים בספר הדרכה. בנוסף, סרטון הדרכה הינו השקעה חד פעמית, אותו ניתן להעלות ליוטיוב לאחר ההפקה, ולשלוח ללקוחות קישור לסרטון, במקום לשלוח ספר הדרכה עם כל מכשיר.
אבל, הדרכה טובה כוללת הרבה מאוד טקסטים, אותם נדרש להציג ללקוח, על מנת שההסבר יהיה מובן. אפשר שהמציג ילמד בעל פה את כל הטקסטים, ויציג אותם בחופשיות למצלמה, או שניתן לשלב ביום הצילומים בו מפיקים סרטון הדרכה גם מכשיר טלפרומפטר, אשר מורכב על גבי המצלמה, ומאפשר למציג להקריא את הטקסטים בנוחות, תוך כדי הסתכלות לצופה (הלקוח) בעיניים, בדומה לקריין חדשות
מה מייחד סרטון הדרכה זה?
המציג בסרטון ההדרכה איננו שחקן, אלא איש חברה שמכיר מצויין את חדר הבקרה שהוא מציג. אבל, הוא מציג באנגלית, שאיננה שפת האם שלו, ונדרש להציג טקסטים רבים על מנת שחדר הבקרה יהיה ברור לגמרי. באמצעות שילוב טלפרומפטר על גבי המצלמה, כאשר הטקסטים באנגלית "מגולגלים" לפני המציג, הוא הצליח להעביר בצורה נינוחה ומקצועית את כל המידע, וניתן היה לסיים את הצילומים בתוך שעות ספורות.
על מה מומלץ להקפיד בהפקת סרטון הדרכה הכולל טלפרומפטר?
בכל הפקה של סרטון הדרכה, הכולל מכשיר טלפרומפטר אשר הורכב על המצלמה, מומלץ להקפיד על הנושאים הבאים:
- תרגול, תרגול, תרגול- בדרך כלל מי שמציג בסרטוני ההדרכה הם אנשים טכניים שהיו מעורבים בפיתוח המוצר, ומכירים אותו הכי טוב. אבל, הם לא שחקנים. ללא תרגול- מי שמציג את הוקסטים ישמע כאילו הוא סתם מקריא בצורה שמעממת את הטקסטים, מה שיפריע מאוד להבנה של התכנים שמוצגים. לכן, לפני שמתחילים לצלם, מומלץ לתרגל מספר רב של פעמים את הקראת הטקסטים על ידי האיש שמתוכנן להציג, עם הנחיות בימוי מדוייקות של במאי הצילומים שבשטח. מאוד חשוב!
- מפעיל טלפרומפר מיומן- חשוב שמפעיל הטלפרומפטר יהיה בעל ניסיון בהפעלת הטלפרומפטר, אבל לא פחות חשוב בעבודה עם אנשים לא מקצועיים. לוקח זמן לשני הצדדים להכיר את סגנון ההקראה של אדם לא מקצועי, ולהתאים את קצב הגלגול לאדם שאמור להקריא את הטקסט, ולא להוביל אותו בכוח לקצב של מפעיל הטלפרומפטר
לסיכום, סרטון הדרכה הינו האמצעי היעיל והזול ביותר להצגת ההפעלה של מכשירים טכנולוגיים, תוכנות מורכבות וכל הדרכה נוספת. במידה ובסרטון ההדרכה נדרש להציג טקסטים רבים, מומלץ לשלב טלפרומפטר על גבי המצלמה, המאפשר למציג להציג בנינוחות ובמקצועיות את כל הטקסטים.
מדובר על הפקת סרטון הדרכה של כ- 5 דקות, אשר נועד להציג את השימוש הנכון באפליקציה רפואית לאוכלוסיה מבוגרת. מכיוון שמדובר על אוכלוסיה מבוגרת, נדרש היה להפיק סרטון הדרכה ארוך יחסית, שמסביר בצורה הכי פשוטה וברורה, כיצד להשתמש באפליקציה, במיוחד לאוכלוסיה המבוגרת שנרתעת מאפליקציות בסמארטפון. את ההדכה מבצעת פריזנטורית, שאין כל סיבה שתלמד בעל פה הנחיות מדוייקות באורך של מעל 5 דקות. לכן, בהפקת סרטון הדרכה זה שילבנו טלפרומפטר, בו הוצגו הטקסטים לפריזנטורית, אותם היא הקריאה למצלמה, תוך שמירת קשר עיין רצוף עם הצופה.
במידה ואתה נדרש להעביר הדרכות ללקוחות, או לעובדים, סרטוני הדרכה הם הכלי היעיל והזול ביותר להעברת הדרכות מקצועיות קרא כאן בנושא, כולל דוגמאות.
צפה בקישור זה במגוון גדול של סרטוני הדרכה, אשר הופקו עבור מוצרים שונים, החל ממוצרי פשוטים ביותר ועד למוצרים טכנולוגיים מתקדמים. בנוסף, ראו סרטי בטיחות שהופקו לחברות שונות.
במידה ואתה מעוניין למתג מחדש את העסק, ולהציג את הבידול שלו ביחס לתחרות, מומלץ להפיק סרט תדמית לעסק.
ראו סרטון הדרכה למוצר רפואי שהפקנו לאחרונה
מדובר על הפקת סרטון הדרכה של כ- 3 דקות, אשר מציג את השימוש הנכון במכשיר רפואי לבתי חולים. בלשב ההפקה, תכננו שאת ההדגמה תבצע פריזנטורית באנגלית, שתציג את הפעולות הנדרשות, תוך העזרות במכשיר טלפרומפטר בו יוצג הטקסט באנגלית. אבל, מאוד קשה גם לקרוא מטלפרומפטר, וגם לבצע את ההדרכה בצורה שוטפת. לכן, במקום פריזנטורית שמציגה, לקחנו שחקנית שהדגימה את הפעולות, מלווה בקריינות מקצועית באנגלית. באופן כזה, הצילומים עברו בצורה חלקה ומהירה יחסית, והתוצא סרט הדרכה מקצועי, שהעביר את ההדרכה בצורה אופטימלית.