על מנת שהפקת סרטון תדמית, שמפיקים עבור עסק, תהיה מוצלחת ותניב לעסק את התוצאות השיווקיות המצופות, צריך להימנע מההפתעות הבאות:
1. עלות הפקה גבוהה מהתקציב- נראה לי שזו אחת ההפתעות הכי נפוצות בתחום. הסיבה העיקרית היא בדרך כלל, שמנהל השיווק דימיין סרטון תדמית שונה לחלוטין ממה שחברת ההפקות הציעה. כלומר, מנהל השיווק דימיין סרטון מהמם, ותוך כדי ההפקה הוא מושך לבצע עוד ויוד דברים, על מנת לממש את 'החזון' שלו, שיכול להיות נהדר, אבל זה לא מה שחברת ההפקות תמחרה בהצעה המקורית להפקת הסרטון. לכן, תוך כדי מהלך ההפקה נדרש להוסיף עוד ועוד תקציב, על מנת לממש את החלום של מנהל השיווק. כמובן שזה יוצר אוירה עכורה, כי מנהל השיווק מרגיש מרומה, כאילו הבטיחו לו דבר מסויים, ועכשיו שבאים לממש את זה נדרש עוד ועוד תקציב. מתחילות מריבות ומצטבר כעס, ואז ברור שהתוצאה הסופית לא מספיק טובה, למרות שהוצא תקציב שהוא מעל ומעבר למתוכנן.
הפתרון- על מנת להימנע מכאלה הפתעות, מה שאנחנו תמיד מציעים למנהלי שיווק, אליהם אנחנו שולחים הצעות, זה שבכל הצעה אנחנו משלבים מה שנקר 'סרטון ייחוס', שהוא בעצם הסגנון והאיכות של הסרטון שמציעים לאותו עסק, גם אם הסרטון עצמו הוא של תחום עסקים אחר. כמעט תמיד זה בהחלט מספיק על מנת להתאים ציפיות, כי אנחנו יודעים במדוייק את עלות ההפקה של סרטון הייחוס, כך שיכולים להתחייב לעלות ההפקה עבור אותו עסק, וגם מנהל השיווק יכול להבין מה הוא הולך לקבל, כמובן עם התאמות לעסק שלו.
2. אי הבנה של מטרות סרטון התדמית- לסרטון תדמית שמפיקים לעסק, יכולות להיות המון מטרות, החל מקידום מכירות ועד לחיזוק המיתוג של העסק. לכל מטרה נדרש להפיק
סרטון תדמית שונה לחלוטין. כמובן שאם מציעים הפקת סרטון תדמית עם הגדרה מאוד כללית בסגנון: 'סרטון שיעזור לעסק', אולי זה ברור למנהל השיווק, אבל לחברת ההפקות זה לא אומר כלום. וכמובן במידה ומפיקים סרטון תדמית בלי להבין לעומק את המטרות שעבורו הסרטון הופק, ברור שלא ניתן יהיה לראות תוצאות מכזו הפקה.
הפתרון- על מנת להימנע מכזו הפתעה, חייבים כבר בשלב הראשון של ההפקה, לבצע בחברה תחקיר מעמיק, ולהבין לעומק לאיזו מטרה מפיקים את סרטון התדמית, ואיך הולכים לקדם אותו בדיגיטל. חייבים להגדיר בכתב את המטרות, ולקבל עליהן אישור של הלקוח. מזה מתחילים. כשזה ברור, מוגדר ומאושר- ניתן להמשיך בהפקה, שזה בדרך כלל התסריט, שבו יתנו מענה למטרות של סרטון התדמית.
3. אי התאמה לקהל היעד- מנהלי שיווק בהרבה מקרים די 'מאוהבים' במוצרים של העסק, וכאשר באים להכין סרטון תדמית למוצר מסויים, הם מנסים למכור אותו 'לכל העולם', כי כל אחד שיחשף למוצר הזה גם יאהב אותו וירצה לרכוש אותו. הלוואי והחיים היו כל כך פשוטים.
הפתרון- לכל מוצר יש קהל יעד, שהוא הקהל שיש סיכוי הכי גבוה שבמידה והמוצר יוצג לו, והוא יבין את הערך שהוא יכול לקבל מהמוצר- יש סיכוי טוב שהוא ירצה להתקדם בתהליך הרכישה של אותו מוצר, או לפחות יביע עיניין וירצה לקבל פרטים נוספים. לכן, לפני שמכינים את התסריט לסרטון התדמית, חשוב להבין מהלקוח בצורה הכי מדוייקת, מיהו קהל היעד שהכי מתאים לשווק לו את המוצר. ככול שההגדרה תהיה יותר ספציפית, כך ניתן יהיה לדייק את המסרים לאותו קהל, ולהבטיח שהסרטון יניב תוצאות.
4. בקשות לשינויים- תהליך הפקה של סרטון תדמית ארוך ומורכב, ובדרך כלל נמשך מספר שבועות. בהרבה מקרים, לקוחות פונים עם בקשות לשינויים, אחריי שנסגר התסריט, ומתחילים בהפקה בפועל. ישנן חברות הפקה שמקבלות את השינויים 'באהבה', ואפילו סופגות את העלויות, אבל לוח הזמנים מתעכב משמעותית, ומתחילה התמרמרות של הלקוח. הפתרון- זה טבעי שבתהליך הפקה של שבועות, הלקוח יפנה בבקשה לשינויים, אבל- עבור כל שינוי שהלקוח מבקש, לפני שמבצעים את השינוי, מגישים ללקוח בכתב מה המשמעות הכספית והדחייה בלוחות הזמנים שיכולה להגרם בעקבות השינוי. רק במידה והלקוח מאשר את התקציב החדש, והעיכוב בלוחות הזמנים, ניתן להמשיך בהפקה תוך ביצוע השינוי. זה נכון לכל שינוי, קטן אפילו ככול שיהיה, כי קשה להעריך בלי לבדוק ביסודיות מה המשמעות של שינוי. בעקבות בדיקה, ואישור הלקוח, ניתן לבצע את השינוי.
5. איכות ומקצועיות נמוכים- סרטון תדמית 'לא מקצועי' לא רק שלא יעזור לעסק- הוא עלול לפגוע בעסק. לצערי, בעיקר בשל אילתורים לא מתוכננים בהפקה, התוצאה הסופית נראית לא מקצועית, ברמה שלא ניתן להשתמש בסרטון, בלי לפגוע בעסק.
הפתרון- בכל תהליך ההפקה, לבצע אך ורק עם אנשי מקצוע ברמה גבוהה, לבצע את כל תהליך ההפקה בהתאם לתכנון, ובמידה וישנן בעיות- שמנהל הפורייקט ייתן פתרונות מקצועיים, ושאף אחד לא ינסה לאלתר פתרונות בשטח, כי זה עלול לפגוע במקצוענות של ההפקה. בנוסף, אסור לשלב בסרטון חומרי גלם לא איכותיים, שאולי צולמו על ידי אנשי העסק באמצעות טלפונים סלולריים, וטוענים שהם חומרים חשובים. שילוב חומרי גלם לא איכותיים, יכולים לפגוע באיכות ובמקצוענות של הסרטון.
6. בעיות חוקיות- לצערי, לפעמים הלקוחות לוחצים לשלב חומרים שהם הורידו מהאינטרנט, בלי לבדוק אם יש כאן פגיעה בזכויות יוצרים של מי שהעלה את התכנים לאינטרנט. או לפעמים מבקשים לשלב שיר מוכר שוב, בלי לבדוק את זכויות השימוש בשיר.
הפתרון- רק חברת ההפקות אחראית לשילוב חומרי גלם בסרטון התדמית, וכל חומרי הגלם חייבים להירכש בצורה חוקית, כולל זכויות שימוש. זו האחריות של חברת ההפקות.
7. אין תוכנית שיווקית להפצת הסרטון- הדרך היחידה להבטיח שהמוצר אכן יקבל חשיפה זה שהסרטון יוצג בפני קהל היעד. בלי חשיפה כזו- הסיכוי להצלחה בעקבות הפקת הסרטון הינה אפסית. לצערי, ישנם מיקרים שמנהלי שיווק מבקשים הפקה של
סרטון תדמית, אותו הם מעלים לדף הבית של העסק, או לדף העסקי שבאתר החברה, בלי להשקיע בשיווק ובהפצה של הסרטון, ועוד מתמרמרים שלא רואים תוצאות.
הפתרון- כבר בשלב הראשון של ההפקה, יש לוודא עם מנהל השיווק שאכן ישנו תקציב שיווקי להפצת הסרטון אל קהל היעד, ושאכן מיד בגמר ההפקה והאישור של הסרטון- הוא מופץ אל קהל היעד. חשוב לעקוב גם אחריי התגובות של קהל היעד לסרטון, כולל זמני צפייה. במידה ונדרש- יש לבצע שינויים על פי הצורך.